در پی درگذشت (پیر سید احمد گیلانی) رئیس شورای عالی صلح افغانستان، رهبران حکومت وحدت ملی با صدور پیامهای تسلیت، وی را فردی صلحجو و معتدل اعلام کردند.
در پی درگذشت (پیر سید احمد گیلانی) رئیس شورای عالی صلح افغانستان، رئیس جمهور غنی داکتر عبدالله عبدالله پیامهای تسلیت صادر کردند.
رئیسجمهور غنی ضمن ابراز تسلیت به خانواده گیلانی و مردم گفت: گیلانی در لویه جرگه قانون اساسی افغانستان در ۱۳۴۳ شمسی در زمان محمد ظاهر شاه نقش مهمی داشته است.
غنی افزود که سید احمد گیلانی در زمان حمله شوروی به افغانستان یکی از رهبران جهادی بود ک به فریضه خود عمل کرد.
وی اظهار داشت: رئیس سابق شورای عالی صلح افغانستان فردی معتدل بود و پس از شکست شوروی، زندگی صلح آمیزی را در پیش گرفت و برای اتحاد و آبادانی این کشور تلاش کرد.
رئیسجمهور در مورد گیلانی گفت که وی در سال ۱۳۷۷ برای هماهنگی احزاب سیاسی و جهادی، اجماع و اتحاد صلح آمیزی را ایجاد کرد.
در پیام آقای غنی آمده است که گیلانی در کنفرانس بن نیز برای ایجاد نظام ریاست جمهوری در کشور نقش مهمی را ایفا کرد.
داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی نیز مثبت و سازنده خواندن نقش سید احمد گیلانی در دورههای مختلف و سرنوشت ساز اعلام کرد که وی در روندهای سیاسی مهم در این کشور تاثیرگذاری معنوی و سالم داشت.
عبدالله نیز ضمن ابراز تسلیت به خانواده وی و مردم اظهارداشت: گیلانی یکی از رهبران سرشناس جهاد و از چهرههای شاخص مذهبی و سیاسی خیراندیش و صلح جوی که با افکار معتدل خود جایگاه ویژهای در میان مردم داشت و از اعتبار ویژهای در سیاست و اجتماع برخوردار بود.
در پیام وی آمده است که فقدان این شخصیت سیاسی با نفوذ ضایعهای جبرانناپذیر برای افغانستان در شرایط حساس کنونی است.
(پیرسید احمدگیلانی) رئیس شورای عالی صلح شب گذشته در سن ۸۴ سالگی در بیمارستان غازی امانالله خان در کابل درگذشت.
زندگی نامهی پیر سید احمد گیلانی
پیر سید احمد گیلانی فرزند سید حسن گیلانی در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در ولسوالی سرخرود ننگرهار به دنیا آمد.
او از صنف دوازدهم مدرسهی دینی امام ابوحنیفه فارغ شد و تحصیلات عالی را به درجهی لیسانس در دانشکدهی شرعیات دانشگاه کابل در سال ۱۳۴۳ به اتمام رساند.
آقای رهبر (پیر) طریقت صوفیه قادریه در افغانستان بود که پس از به قدرت رسیدن حزب دمکراتیک خلق در سال ۱۳۵۷ به پاکستان پناهنده شده و در آنجا حزب سیاسی-نظامی محاذ ملی اسلامی افغانستان را در مخالفت با حکومت متحد شوروی افغانستان بنیان نهاد.
گیلانی و محاذ ملی که شامل پیروان طریقت صوفیه میشد و بیشتر از قوم پشتو را تشکیل میدادند از گروههای مجاهدین افغان بودند که در دهه ۱۹۸۰ وارد جنگ با نیروهای شوروی در افغانستان شدند.
وی در سال ۱۹۸۸ میلادی رییس شواری قیادی اتحاد حزبهای جهادی شد.
آقای گیلانی و حزب وی پس از به قدرت رسیدن طالبان نیز با حکومت آنان به مخالفت پرداخته و وارد ائتلاف شمال شدند.
گیلانی از نوادگان عبدالقادر گیلانی مؤسس طریقت قادریه است. پدرش سید حسن گیلانی در بغداد به دنیا آمده بود، اما در سال ۱۹۰۵ میلادی از عراق به افغانستان آمد تا طریقت قادریه را در این کشور بنیانگذاری کند. حبیب الله خان پادشاه وقت افغانستان به او زمینهای زیادی در شهر کابل و ولایت ننگرهار در شرق افغانستان بخشید.
گیلانی، در سال ۱۹۵۲ با عادله نوه حبیبالله خان ازدواج کرد و از این طریق رابطهاش را با خاندان شاهی افغانستان مستحکمتر کرد.
آقای گیلانی در جریان ایجاد حکومت انتقالی(کرزی)، سمت قاضی القضات را به دوش گرفت.
گیلانی در دوران حکومت حامد کرزی از حامیان وی محسوب میشد و در انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۹۳ افغانستان از اشرف غنی احمدزی حمایت کرد
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5110